Off Festival
Gastronomia

OFF Festival Katowice 2019: Jemy smacznie i świadomie

Bywalcy OFF Festivalu chwalą ofertę Strefy Gastronomicznej – a my od lat staramy się ją ulepszać. Nie chodzi tylko o to, by nabrać energii przed kolejnymi koncertami, nawet nie o to,
by było smacznie, bo to oczywiste. Zależy nam na najlepszej jakości, na proponowaniu żywności przygotowanej z ekologicznych składników, na świadomej konsumpcji. Dlatego 80% potraw oferowanych na tegorocznym OFFie to propozycje wegetariańskie i wegańskie.

W 2019 roku w Strefie Gastronomicznej zaopiekują się wami:
3 Siostry
To miejsce stworzone z miłości do kawy, jedzenia i domowych ciast. Słyną z wypiekanych na miejscu bajgli, śniadan serwowanych przez cały dzień i kawy jakości speciality. Na deser serwują robione przez nich ciasta i smoothies. Wszystko również w opcji wegańskiej.
Siostry same wypiekają bajgle, robią ciasta i parzą kawę z uśmiechem. Na co dzień w samym sercu Katowic – przez kilka sierpniowych dni również w festiwalowej Strefie Gastro i na polu namiotowym.

B.B. Kings
Prawdziwe amerykańskie Grill & BBQ. Wszystko przyrządzane w oryginalnym półtoratonowym smokerze, opalanym sezonowanym drewnem wędzarniczym oraz węglem drzewnym.
„Co czyni nasze gotowanie wyjątkowym? Ogień. Żywy ogień. Kapryśny, podatny na wiatr,
nie zawsze chętny do współpracy, ceniący czas. To on dodaje całej magii, dodaje smaku naszemu jedzeniu, które jest B.B.Kingskiej naturze. Podążajcie za dymem, by nas znaleźć” – zachęcają.

Custom Pizza Truck
Jedyna w Europie mobilna pizzeria na bazie amerykańskiej ciężarówki marki Frightliner, serwująca włoską pizzę z pieca opalanego drewnem 500C. W ofercie margherita oraz trzy kolorowe
wege-niespodzianki w kolorach rasta.

Etno Cafe
Znajdziecie ją w Kawiarni Literackiej. Proponuje 12 rodzajów kawy sprowadzanych z Etiopii, Rwandy i Brazylii od zaprzyjaźnionych plantatorów. Jednorodne i mieszanki. Washed i natural. Specjalność: Cold Brew Coffee by Etno Cafe.

Francuska Robota
Foodtruck serwujący crepsy, również w opcji gluten free. W karcie znajdziecie: 
Zabójcze Wnętrze (camembert, serek kremowy, żurawina, świeża gruszka, rukola), Vege Father (mozzarella, grillowana cukinia, dresing jogurtowy z koperkiem, rukola, świeże pomidory), Agent Warzywko (grillowana cukinia marynowana w bazylii, suszone pomidory, świeża bazylia, dressing z pomidorów, mimolette, mozzarella, rukola), Mr. No Gluten – wegański (świeże pomidory, szpinak baby, grillowana cukinia marynowana w bazylii, dresing z pomidorów, ciasto bezglutenowe).

Frutopia
Zapowiadają specjalne, energetyczne menu dla OFFowiczów: „Na wolnych obrotach wyciśniemy dla was szalone kompozycje smakowe: zielone soki, tropikalne koktajle i doskonałe orzeźwiające lemoniady”.

Hurry Curry
Hurry Curry już po raz ósmy zagości na OFFowych talerzach. Ich sekret leży w jakości
i oryginalnych recepturach. „Tworząc Hurry Curry chcieliśmy zaproponować coś zdrowszego, lepszego i ciekawszego. Stworzone przez nas menu jest bezkompromisowo autentyczne” – mówią.
Zapraszają na dania bez glutenu, bez laktozy, bez sztucznych barwników, ugotowane na bazie domowych masal indyjskich i świeżo utartych past z rejonów Azji południowo-wschodniej.
Kafar 
Kafar Cafe und Tee Caravan to wspólny projekt trzech pasjonatów kawy i herbaty. Z trzydziestoletniej przyczepy serwują napary jakości speciality. Pracują w standardach najlepszych kawiarni, z najlepszymi baristami. Polecają „kultowy flat white, cold brew z kawy lub herbaty, lub kawę przelewową z najlepszych kaw z mikrozbiorów”.

Krowarzywa
Wegańskie burgery + dodatki ze zdrowych i sezonowych produktów, bułki pieczone wg własnej receptury, sosy domowej roboty. Krowarzywa to wegańskie burgery po brzegi wypchane świeżymi, zdrowymi, roślinnymi składnikami. 
„Przygotowujemy je z pasją i na wypasie. To smak, jakiego nie zapomnisz. W naszym jedzeniu znajdziesz zdrowie oraz miłość do zwierząt i przyrody” - zapowiadają.

Los Santos
Los Santos Bar to foodtruck, który zaprasza na kulinarną podróż dookoła świata. W ich menu znajdziecie: meksykańskie burrito z chilli con carne, arabski falafel z kotlecikami z cieciorki, marokańskie curry z soczewicą i tajskie curry z cieciorką. 
Ich zespół tworzą kucharze z zamiłowania, ale również z zawodu – prawie dziesięcioletnie doświadczenie zdobywali w warszawskim hotelu Radisson Blu, restauracji Karpielówka oraz w wyróżnionym w tegorocznym przewodniku ,,Michelin – Main Cities of Europe 2016” Domu Wódki.
„Do przygotowywania dań wybieramy nasze rodzime produkty, nieprzetworzone, bez polepszaczy. Dania, w tym również wszystkie sosy, są przygotowywane na miejscu, wg naszych receptur, a nie kupowane w postaci półproduktów, dlatego wszystkie smakują oryginalnie i wyjątkowo” – deklarują.

MOMO
Jedzenie z dobrą energią. Od 16 lat na krakowskim Kazimierzu gotują zdrowo, naturalnie
i bez mikrofali. Wersja OFF jest w 100% wegańska i w większości bezglutenowa. Ich klasyki to: południowoindyjski sambar i masala dosa, marokański tażin, harira i hummus, bezglutenowe naleśniki, lemoniada imbirowa, szarlotka jaglana i sos orzechowy.

Nasze Bao
Specjalizują się w domowej i streetfoodowej kuchni azjatyckiej – chińskiej, koreańskiej, wietnamskiej i tajskiej. Podstawowym produktem są wypiekane przez nich buns bao (maślana, drożdżowa buła, według Chińczyków wywodząca się z ich kuchni domowej). Bao serwują w kilku wersjach np. wege i z kalmarem. Dla wegan przygotują m.in. pad thai z tofu (ale będzie też wersja z krewetkami) oraz curry na czerwonej fasoli i soczewicy. Wegetariańskie będą: bao wege z oshinko, kim chi innymi warzywami i sosem hoisin oraz bao z pieczonymi warzywami i tofu.

Sztuka Śledzia
Sztuka Śledzia Warszawa oferuje najlepsze oryginalne matiasy – holenderskie dziewicze śledzie. Pyszne kanapki, wyborne sałatki oraz śledzik solo.
Matias to nie gatunek śledzia, tylko młody śledź, przed tarłem, który nie stracił w związku z tym energii, czyli tłuszczu. Dlatego matiasy są znacznie bardziej tłuste (mają go w sobie aż 15-20 proc.) i bardziej delikatne. Dziewicze śledzie są solankowane w roztworze 1,5-2,5-procentowym, przez co są znacznie mniej słone od zwykłych śledzi i nie trzeba ich odsalać przed zjedzeniem. Dojrzewają dzięki enzymom własnym, które pozostają w ich organizmie – to efekt innego sposobu patroszenia dziewiczych śledzi.

Walenty Kania - kuchnia dla odważnych
Znowu nas zaskoczył: „Stwierdziłem, że zrobię kuchnię słowiańską, opartą na moich notatkach, badaniach archeologicznych i kontaktach. Będzie to kuchnia również historyczna. Wszystko wege”.
W menu znajdą się tym razem: bryja słodowa (na kaszach i słodzie z dodatkiem leśnych owoców), polewka z konopi, tzw. szara zupa (z prażonych nasion z dodatkiem warzyw i oleju lnianego), chlebówka albo żnińska zupa chlebowa (na wywarze warzywnym, z dodatkiem chleba żytniego na zakwasie), kwasówka aka kwas grzybowy (na grzybach i kiszonkach), sałaciarka
(zupa z kuchni podhalańskiej, na sałacie z warzywami), miska kiszonek z kaszami (kiszona sałata, ogórek, kapusta, arbuz, seler, pietruszka, marchew, burak, czosnek, grzyby). Dodatki do dań: pieczywo żytnie na zakwasie, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza pęczak, cieciorka.

Węgierskie Specjały
Madziar Food Truck łączy węgierskie tradycje kulinarne z nowym spojrzeniem na szeroko pojęty street food. Wszystko z oryginalnych składników, z autentycznymi madziarskimi dodatkami. Kalocsańska papryka, keskemeckie pomidory, czosnek i cebula z Mako. Prawdziwe smaki, prawdziwe, klasyczne aromaty.
W menu langos (klasyka węgierskiego street foodu czyli smażony placek z dodatkiem czosnku, sera i śmietany), gołąbki w liściach kiszonej kapusty (trzy gatunki ryżu gotowane w baranim wywarze z kurczakiem zagrodowym i wołowiną oraz sezonowymi warzywami), potrawka z suma.

Wusztzkarry
Wusztzkarry, znany katowicki foodtruck, serwujący specjalnie pod nich robione kiełbaski ze śląskiej rodzinnej masarni. Każdy z zestawów składa się z pokrojonej na kawałki jednej z trzech dostępnych kiełbas, polanej aromatycznym ciepłym sosem curry, z dodatkiem grillowanego pieczywa lub porcją oryginalnych belgijskich frytek.

Zielony Talerz
Pierwsza w Polsce ekologiczna cukiernia, oferująca całkowicie roślinne, zdrowe i etyczne łakocie. Tak o sobie mówią: „Jesteśmy dwojgiem ludzi zakochanych w tworzeniu smakowitych ciast
i ciasteczek, pysznych tortów, apetycznych babeczek i pralinek oraz prawdziwych, naturalnych lodów”.
Słodkości przygotowują na bazie pełnoziarnistych mąk (również bezglutenowych), zdrowego oleju kokosowego, syropu z agawy, cukru trzcinowego bądź ksylitolu, owoców, mlek roślinnych
oraz belgijskiej czekolady. Używają składników pochodzących z upraw ekologicznych oraz Sprawiedliwego Handlu.
Specjalność zakładu to lody na bazie śmietan własnej produkcji, mlek roślinnych (sojowego, ryżowego, migdałowego, kokosowego etc.) i naturalnych produktów najwyższej jakości
(czekolady belgijskiej, świeżych owoców, bakalii, kawy, wanilii etc.). Słodzone są brązowym cukrem trzcinowym, syropem z agawy lub daktylami. 
Lody z Zielonego Talerza są bezglutenowe, odpowiednie dla alergików, diabetyków, wegan i wegetarian. Są też o co najmniej połowę mniej kaloryczne od zwykłych.

Żurownia
Ujmują śląską kuchnię w formę ogólnie pojętego streetfoodu.
W menu wege proponują: żur, krupniok (z tortillą i ogórkiem kiszonym), klapsznitę (bułkę własnego wypieku z marynowanymi warzywami), śląskie sushi, kulebele (kluski śląskie nadziane wędzonym tofu i skwarkami z pietruszki, polane sosem grzybowym podawane z kapustą kiszoną zasmażaną i modrą lub nadziane pasztetem sojowym, polane sosem pieczarkowym, podawane z kapustą kiszoną zasmażaną i modrą.
W menu mięsnym dostępne będą kulebele (kluski śląskie nadziane szarpaną wołowiną i boczkiem, polane sosem pieczeniowym i podawane z kapustą kiszoną zasmażaną i modrą) oraz hajer (szarpana wołowina z sosem pieczeniowym, kapustami, ogórkiem kiszonym i cebulą zawinięta
w tortille razową).

Żywić i poić będą was również: Burger Ratunkowy (burgery inaczej, 80% wege), Dim Sum Truck (azjatyckie pierożki), Funky Donkey Cafe (kawa), Kafej (kawa), Meat The Greek (kuchnia grecka – 100% wege), Tybetańskie Pierożki Momo, Tuk Tuk Truck (kuchnia tajska – 100% wege) i Yatta Ramen Truck (kuchnia japońska – ramen).

Oczywiście, w Strefie Gastro znajdziecie również OFF Market, a więc nie tylko coś dla ciała, ale i dla duszy. Oprócz stoiska, na którym będzie można nabyć oficjalny merch festiwalowy, będziecie mogli się zaopatrzyć w płyty z wiodących polskich labeli i sklepów niezależnych (Antena Krzyku, For Tune, Gustaff, Isound, Lado ABC, Music Corner, No Paper, Requiem, SeeYouSoon, Unquiet, Winylownia). Gryfnie zaproponuje śląskie gadżety, Brylove S.C. okulary, Hug Bag torby i plecaki, Maszyneria/Momo biżuterię i rękodzieło, Dzień Dobry odzież, Saffa M. Szafraniec biżuterię, a Krytyka Polityczna książki. W Natural Cut waszym owłosieniem zaopiekuje się znakomity fryzjer Tomasz Szabelka.